Georgina

0 out of 5

стабилен висок принос
жолто месо
одлична мазна кожа
длабоки окца

Опис

 

Карактеристики:

 

Раностасност Средно-ран Клубен:

Форма

 

Длабочина на окцата

 

Лушпа

 

Боја на месото

 

Кратко – Овална

 

Плитка

 

Жолта, мазна

 

Жолта

Консумативна категорија (според EAPR) B
Кујнски квалитет Квалитетен компир Отпорности:

Нематоди

 

Пламењача

 

Краставост

 

Rо 1 – 3

 

Средна отпорност

Висока отпорност

Принос Многу високи пазарни приноси, многу крупни клубени Осетливи на:

Напукнувања

 

Механички оштетувања

 

Гнилеж

 

Многу слабо осетливи

 

Слабо – средно осетливи

 

Слабо осетливи

Развој Брз
Погодност за магационирање Висока, добро погодна за  складирање

 

Растителни препораки:

 

 

Одгледување Почви со добра земјоделска состојба и средни (редовни) барање за наводнување.
Фертилизација Треба да биде оплодена со мала количина на азот. Со цел да се обезбеди сува материја или содржина на скроб, односно, калиумот треба да се на направи со хлорид без ѓубрива(калиум сулфат).
Зеленилост Георгина има јак развој на зеленило кај што треба да се внимава со заштита на касни болести.

Рутинска контрола од касна пламењача е препорачливо.

 

Фертилизација:

 

Азот Мала – средна количина во споредба со локални стандарди
Фосфор 100кг/ха

 

Калиум 200-250кг/ха
Магнезиум 60 кг/ха

 

Критики

Нема критики сеуште.

Be the first to review “Georgina”