Jelly

0 out of 5

мазна, жолта лушпа
жолто месо
одличен вкус
одличен погоден за помфрит

Опис

 

 

Раностасност Средно-подоцен Клубен:

Форма

 

Длабочина на окцата

 

Лушпа

 

Боја на месото

 

Дисколоризација

 

Овална

 

Многу плитка

 

Жолта, мазна

 

Жолта

 

Ниска

Консумативна категорија (според EAPR) B
Кујнски квалитет Квалитетен компир, одличен вкус, префериран за помфрит Отпорности:

Нематоди

 

Компиров вирус Y

 

Пламењача

 

Краставост

 

Црно гниење

 

Ризоктонија

 

Rо 1 – 5

 

Висока отпорност

 

Висока отпорност

Висока отпорност

 

Висока отпорност

 

Висока отпорност

Принос Многу високи пазарни приноси, средно крупни до крупни клубени Осетливи на:

Напукнувања

 

Механички оштетувања

 

Гнилеж

 

Слабо осетливи

 

Слабо осетливи

 

Многу – слабо осетливи

Развој Брз
Погодност за магационирање Висока, одлична погодна за подолго зачувување

 

Растителни препораки:

 

 

Одгледување Почви со добра земјоделска состојба и средно (редовно) барање за наводнување.Висока толеранција на суша.
Фертилизација Треба да биде оплодена со мала количина на азот. Со цел да се обезбеди сува материја или содржина на скроб, односно, калиумот  треба да се на направи со хлорид без ѓубрива(калиум сулфат).
Зеленилост Џелито има добра и многу цврсто зеленило.

Заштитна контрола од касна пламењача е препорачливо.

 

Фертилизација:

 

Азот Малку – средно во споредба со локални стандарди
Фосфор 100кг/ха (во тек на садењето, водорастворлив фосфор)

 

Калиум 250 – 300кг/ха
Магнезиум 60кг/ха

 

 

Критики

Нема критики сеуште.

Be the first to review “Jelly”