Laura

0 out of 5

мазна црвена лушпа
жолто месо
одличен вкус
одлична погодна за помфрит

Опис

 

 

 

Раностасност Средно ран Клубен:

Форма

 

Длабочина на окцата

 

Лушпа

 

Боја на месото

 

Овална-долга овална

 

Плитки

 

Црвена,мазна

 

Длабока жолта

Консумативна категорија (според EAPR) B
Кујнски квалитет Квалитетен компир, одличен вкус, префериран за помфрит Отпорности:

Нематоди

 

Вирус на свиткување на листовите

 

Компиров вирус Y

 

Пламењача

 

Краставост

 

Ro1-5

 

Висока отпорна

 

 

Многу висока отпорна

Средно-високо отпорна

 

Средно-високо отпорна

Принос Високи пазарни приноси, средно крупни до крупни клубени Осетливи на:

Гнилеж

 

Напукнувања

 

Механички оштетувања

 

Слабо осетливи

 

Слабо осетливи

 

Слабо – средно осетливи

Развој Брз
Погодност за магационирање Висока, добро за складирање

 

Растителни препораки:

 

 

Одгледување Лаура има средни барање на квалитетна почва и наводнување.Почви со висок ризик на гнилеж треба да се избегнуваат.
Зеленило Треба да биде оплодена со мала количина на азот. Со цел да се обезбеди сува материја или содржина на скроб, односно, калиумот треба да се на направи со хлорид без ѓубрива(калиум сулфат).
Хербициди Чуствителна на хербицидот Metribuzin, треба да се избегнува употреба на висока доза. Рутинска контрола од касна пламењача е препорачливо.

 

Фертилизација:

 

Азот Средна количина во споредба со локални стандарди
Фосфор 100кг/ха (во текот на садењето, водорастворлив фосфор)

 

Калиум 200-250кг/ха
Магнезиум 60 кг/ха

 

Критики

Нема критики сеуште.

Be the first to review “Laura”