Marabel

0 out of 5

мазна, жолта лушпа
жолто месо
одличен вкус
одлична погодна за пакување

Опис

 

 

Раностасност Ран Клубен:

Форма

 

Длабочина на окцата

 

Лушпа

 

Боја на месото

 

Овална

 

Плитки

 

Жолта мазна

 

Жолта

Консумативна категорија (според EAPR) B
Кујнски квалитет Квалитетен компир, одличен вкус, иста боја после варење, префериран за пакување Отпорности:

Нематоди

 

Компиров вирус Y

 

Пламењача

 

Краставост

 

Црно гниење

 

Ризоктонија

 

Ro1-Ro4

 

Висока отпорност

 

Средно-висока отпорност

Средно-висока отпорност

 

Висока отпорност

 

Висока отпорност

Принос Многу високи пазарни приноси, средно крупни клубени Осетливи на:

Напукнувања

 

Механички оштетувања

 

Многу слабо осетливи

 

Средно-слабо осетливи

Развој Брзо
Погодност за магационирање Добро зачувување

 

Растителни препораки:

 

 

Одгледување Почви со добра земјоделска состојба и средни (редовни) барања за наводнување.Почви со висок ризик на гнилеж треба да се избегнуваат.
Фертилизација Треба да биде оплодена со мала количина на азот. Со цел да се обезбеди сува материја или содржина на скроб, односно, калиумот треба да се на направи со хлорид без ѓубрива(калиум сулфат).

 

Зеленилост Осетлива на поголема количина Метрибузин.Рутинска контрола од касна пламењача е препорачливо 

 

 

 

Фертилизација:

 

Азот Малку-средно во споредба со локални стандарди
Фосфор 100кг/ха (во текот на садењето, водорастворлив фосфор)

 

Калиум 200-250кг/ха
Магнезиум 60кг/ха

 

 

Критики

Нема критики сеуште.

Be the first to review “Marabel”